Västerås stift

Svenska kyrkan köpte gör-det-själv-lajv

enälvasdödNär Västerås stift hösten 2012 skulle återuppliva sin tradition av barnläger med lajvinslag vände de sig till oss. De ville ha ett daglajv för 10-12-åringar på temat “Svärdet i Stenen”, och de var intresserade av att potentiellt göra beställningar på två fristående fortsättningar. Lajvet skulle bli den centrala aktiviteten i ett helgläger på Finnåkers kursgård. Syftet med lägret var att ge en magisk upplevelse, men också att rekrytera framtida deltagare till Svenska Kyrkans Unga Camelots rollspelsläger, som vänder sig till deltagare på 13 år och uppåt.

På grund av att Västerås stift arbetat med rollspel i över 20 års tid har de en fyllig bank av kunniga volontärer, och önskade sig ett spel de kunde sätta upp själva, för upp till 70 deltagare med ca 12 spelledarroller. Det var viktig för dem att spelet skulle vara flexibelt så att det kunde sätta upp det med en varierande stor spelargrupp. Det fanns också vissa nyckelroller som behövde finnas med i spelet.

Vi skapade lajvet “En älvas död” – ett lajv inspirerat av den unge Arthurs äventyr från boken “Svärdet i Stenen”. Deltagarna spelade unga väpnare som – till skillnad från de vuxna rollerna – kunde se och prata med älvor och andra magiska varelser i skogen. Under lajvet kallades de av trollkarlen Merlin för att rädda älvadrottningen Mab, vars liv svävade i fara.
Spelet var designat på ett sätt så att det kunde spelas av 20 – 70 deltagare.

En älvas död sattes upp i skogen vid Finnåkers kursgård i november 2012 och blev en succe. Deltagarna var lyriska och planerade sitt framtida Camelot-inträde innan lägret ens var slut.