Lövängsskolan

case_mysteriet200x300Mellanstadieskola lärde ut NO med deckargåta

Lövängsskolan i Västerås önskade ett lajv för tredje till femte klass med NO-fokus. Eftersom vi inte hade något sådant paket färdigt men trodde att det kunde vara intressant för fler, bestämde vi oss för att ta fram ett nytt spel.

Vi skapade ett lajv där deltagarna spelar elever på Vetenskapliga Akademin – en steampunkig skola som var lite inspirerad Hogwarts i Harry Potter, fast med vetenskapliga experiment i stället för magi. Scenariot för lajvet är ett deckarmysterium: Någon av lärarna har stulit ritningarna till ett luftskepp – men vem är tjuven? Under en “vanlig” skoldag letar eleverna ledtrådar, men har också lektioner där de utför spännande experiment inom biologi, teknik och kemi.

Vi spelade lajvet i två omgångar med samtliga Lövängsskolans treor, fyror och femmor. Barnen älskade historien och miljön – men kanske allra mest att få ta på sig roller och själva spela igenom det actionfyllda äventyret.

Lövängsskolan blev så nöjda med lajv som pedagogik att deras dåvarande tredjeklass nu deltar i LajvVerkstadens treåriga forskningsprojekt om större integrering av lajvpedagogik som undervisningsmetod. Vi å vår sida tyckte att Mysteriet på Vetenskapliga akademin blev så bra att det nu finns på vår standardrepertoar där det har blivit väldigt populärt och har kört många gånger i olika delar av landet.