Förra veckan genomförde LajvVerkstaden Väst sitt första stora projekt: ett alternate reality game för tusentals deltagare. Vi lämnar ordet till Sara och Josefin:

Vi blev anlitade av Plusgymnasiets rektor för att göra ett spel med 13 av deras skolor – vilket alltså innebär att hålla igång ca 1800 elever runt om i Sverige på samma gång, i en hel dag.

Konceptet vi tagit fram för spelet handlar om att mobilisera hjälparbete och få fram olika fakta åt hjälporganisationen LajvHjälpen. Åland har nämligen drabbats av en storm och all kommunikation är utslagen. Orsaken till kommunikationskollapsen är inte känd från början av dagen utan kan vara antingen vädret eller en terrorattack eller bägge delar. Under dagen får deltagarna, då och då, information om vad som kan ha hänt. Spelet utfördes den 19:e september. mellan 9.00 och 15.00

Eleverna jobbade ute på sina respektive skolor, medan vi agerade sambandscentral i Göteborg. Uppgifterna gick ut på olika saker – allt från att ringa runt och skaffa information till att skapa förslag på hur man kan lösa praktiska problem som uppstår i en krissituation på nationell nivå. Det kändes ovant att jobba utan att “vara på plats”. Man märkte att det var något på gång när det kom mail och inlägg på forumet som vi skapat. Riktigt verkligt började det kännas när vi fick samtal från elever som försökte få svaren på sina uppgifter genom att bakvägen ringa direkt till oss. Smart men icke godkänt!

Nyfiken på vad eleverna fick tampas med? På lajvhjalpen.ses blogg kan du följa dagen “baklänges”. Du kan också läsa Skövde Nyheters och Dalademokratens rapportering från dagen.

Det ingick även i elevernas uppgifter att göra egna reflektioner och posta på forumet. Väldigt intressant läsning – med en överraskande hög ambitionsnivå. Det var faktiskt först när dagen började närma sig sitt slut och det kom in samlade reflektioner från klasserna (och frågor från väldigt nyfikna rektorer som undrade hur deras elever placerat sig), som vi förstod hur hårt klasserna hade jobbat.

Lajvhjälpen har varit ett både roligt och lärorikt projekt och vi gör gärna om det igen – med uppgradering, såklart!

Tagged with →  
Share →