Vår historia

vår_historia200x300LajvVerkstaden föddes som ett projekt medan Miriam Lundqvist fortfarande gick på Kulturentrepenörskolan i Västerås. Drömmen om att skapa ett lajvkulturhus där bitna spelare såväl som nyfikna nybörjare var välkomna hade hon med sig redan från dramapedagogutbildningen, och så fort hon fick verktygen satte hon igång. Under hösten och vintern 2007 drog Miriam igång kurser i hantverk och rollgestaltning. Under 2008 växte kursverksamheten rejält, dessutom började LajvVerkstaden arbeta i skolan genom projekten Skapande Skola och Prova på Kultur i skolan. Våren 2009 arrangerade Miriam tillsammans med Martin Gerhardsson och Petter Karlsson Prolog, Sveriges dittills största lajvkonvent. När bollen väl börjat rulla ökade den bara i fart. Under sommaren fick Miriam och Max Lundkvist, en studiekamrat från kulurentrepenörsskolan, i uppdrag av Proaros familj och fritid att arrangera daglajv i tre veckor på Östra Holmen, en badö utanför Västerås. Både Prolog och Östra Holmen-lajven lades delvis under LajvVerkstaden-projektet.

Under hösten 2009 började Miriam få så mycket att göra med skolprojekten att hon behövde hjälp. Konstruktörerna och spelledarna Anna-Karin Linder och Teresa Axner rekryterades, medan Max hoppade in då och då.

Våren 2010 blev Miriam, som då var mitt i genomförandet av Prolog 2010, en av sju vinnare till stipendiet Playing for Change i konkurrens med 1900 sökande från hela landet. Detta innebär 1-3 år av finansiellt stöd och rådgivning från mentorerna på företagen som ligger bakom projektet, bland andra Kinnevik, Metro, MTG och Tele2. 2012 bytte stipendiet namn till Reach for Change.

Vid det här laget hade Miriams projekt vuxit så mycket att det behövde en ny kostym. Under försommaren 2010 omvandlades LajvVerkstaden till en ekonomisk förening med Miriam, Max, Anna-Karin, Teresa, Martin och Petter som medlemmar. Till sommarverksamheten på Östra Holmen 2010 fick man lägga till en period och skolprojekten ökade i antal med mer än 100% från året innan. Under våren 2011 öppnade LajvVerkstadens sin egen lokal i kulturhuset Culturen i Västerås där vi idag håller till.

Hösten 2012 lämnade Anna-Karin den ekonomiska föreningen LajvVerkstaden för andra utmaningar, och ersattes av nya medarbetaren Lars Nerback – som också har ett större projektledaransvar i sin tjänst.

LajvVerkstaden växte snabbt och blev på kort tid ett självklart inslag på många skolor och inom fritidssektorn. Under 2013 startades en ny verksamhetsgren, Interaktionskontoret, för att jobba mer mot det ökade antalet företagsuppdragen.

Många stora och små projekt har sedan dess genomförts. Mycket lite kan vi veta om framtiden, men om vår historia kan visa på någon riktning så kan vi föreställa oss en framtid med många kreativa och lustfyllda projekt i samarbete med en mängd olika aktörer.