Lajv på fritiden

Lajv_på_fritiden200x300Lajv som kulturform lever och frodas i Sverige. Tusentals människor i alla åldrar ägnar sig åt levande rollspel i olika former – från nutidsdraman till fantasyäventyr. De allra flesta lajv som arrangeras är ideella evenemang som skapas av passionerade människor på sin fritid.

Alla former av lajv innebär att ta på sig roller och tillsammans improvisera fram en historia – men där tar likheterna slut. I en del lajv håller man till i ett kalt rum och ritar upp scenografin på golvet med maskeringstejp, medan andra innebär avancerat historiskt återskapande med handsydda kläder och egenbyggda trähus. Vissa lajv har som främsta syfte att vara underhållande, medan andra är tänkta som politiska, pedagogiska eller konstnärliga statements.

För dig som vill börja åka på lajv finns det många valmöjligheter. Det finns facebookgrupper och hemsidor där man kan få information om vad som händer i lajvsverige, till exempel spelkalender.se. Om du är under 13 år och vill delta utan dina föräldrar finns det tyvärr lite färre valmöjligheter, eftersom de flesta lajv sätts upp ideellt och arrangörerna inte är beredda att ta ansvar för alltför unga deltagare.

LajvVerkstaden sätter upp ett flertal fritidsarrangemang varje år, de flesta tillsammans med någon extern samarbetspartner. En del av dem riktar sig till en specifik åldersgrupp eller medlemmar i en viss organisation. Andra är helt öppna för allmänheten. Många av våra arrangemang välkomnar yngre lajvare, men vi gör också evenemang som är avsedda för en vuxenpublik.

Läs mer om att bli kund hos oss, och om våra kommande arrangemang!